Viktigt ge din katt bra mat

Katter är köttätare och de behöver ha en hög andel animaliskt protein och animaliskt fett i sin diet för att må bra. Det finns idag en mängd olika märken på kattmat att välja på samt att du har både blötmat/våtfoder och torrfoder. Ett bra märke är Royal Canin, jämför dem på bästaprodukterna.com

Våtfoder, torrfoder eller blandad utfodring?

Det finns som sagt både våtfoder och torrfoder att ge katten. Torrfoder har den fördelen att det håller sig hela dagen i skålen samt att det bidrar till att katten får en bättre tandhälsa. När det gäller våtfoder så är det vätska i det, som gör att katten kan få i sig mer vätska även om den dricker mer.  Det doftar även mer och tilltalar ofta kräsna katter.

Det går att ge antingen våtfoder eller torrfoder till din katt, men det bästa är att de får båda delarna. Katter mår bra av variation i kosten samt att du då tar  hänsyn till kattens naturliga ätbeteende. 

Hur mycket ska katten äta?

Hur mycket mat en katt ska äta, det beror på hur stor den är, vad den har för livsstil samt vad för mat du väljer att ge din katt. Det brukar finnas bra rekommendationer på förpackningarna av fodren. Tänk på att kattens mat måste innehålla både fett och protein samt att det måste vara mat för katter. En katt behöver två till tre gånger mer protein än en hund, därför ska man inte ge hundmat till en katt. Sedan är det även viktigt för en katt att få i sig aminosyran taurin som saknas i hundmat. Brist på taurin kan få allvarliga följder som blindhet och hjärtsjukdomar.

20 Feb 2023