Varför bygger de upp den igen?

Gävlebocken. Ett slags konstverk som är både älskat och hatat men framför allt är det känt för att någon alltid ska försöka sig på att bränna ner den. 

1966 var första året den byggdes och 2021 fyllde bocken i Gävle 55 år. Den har under de 55 åren brunnit ner 30 gånger varav den senaste var 2021. Att tända eld på den räknas som grov skadegörelse och är naturligtvis olagligt!

Det var Söders Köpmän som kom på idén med att bygga en gigantisk halmbock på Slottstorget. Anledningen var att locka fler människor till centrum för att köpa fler julklappar. De som faktiskt byggde den var, ironiskt nog, brandmännen i staden. Redan på den tiden förstördes bocken genom sabotage eller eld. 

Tradition och kärlek

Det som gör att den byggs upp varje år, trots alla gånger den bränts ner, är att den har en nästan självklar plats i Gävle. Idag är det många som hjälps åt att bygga upp både den stora och den lilla bocken. Den stora står Söders Köpmän för och den mindre byggs av Vasaskolans naturvetenskapliga förening. Den faktiska arbetskraften är idag inte bara brandmän utan också elektriker i Gävle, köpmän, lärare och alla som vill vara med och räcka en hjälpande hand. 

Jag hoppas de fortsätter att bygga den varje år för jag själv gillar den även om jag inte bor i Gävle. De får se till att sätta upp lite taggtråd eller något runt för att stoppa de medelålders män som tänder på (för jag har aldrig hört om någon kvinna som varit anklagad). 

3 Jan 2022