Vad för halsband finns det för hundar?

Jag har ju mest erfarenhet av katter och att köpa katthalsband. Men en kompis till mig ska köpa en hund och vi funderade då lite på detta med vad för hundhalsband det finns att köpa. Det finns ju en del varianter så som fast halsband, halvstryp och helstryp. Hundhalsbanden finns även i olika material. Utöver det så finns det även sele att ha på hunden.

Vad för halsband som passar bäst beror lite på vad det är för hund och hur stor eller liten den är. Ett helstryp fungerar ju sällan bra på en liten hund. 

Helstryp och halvstryp-halsband

Ett stryphalsband är ett halsband där den går igenom sin egen ögla. En sådan som är på bilden. Tanken med ett sådant här halsband är egentligen att du ska kunna ge hunden korta snabba korrigeringar med halsbandet och sedan kunna släppa efter direkt när den gör rätt. Detta halsband bör användas försiktigt, då hundars halsar är känsliga.

Halvstryp är halsbandet som inte stramar åt lika mycket som ett stryphalsband, utan bara har en viss strypfunktion som stoppas när ungefär två tredjedelar av halsbandet återstår.

Fasta halsband och sele

Ett fast halsband är som det låter. Det är då ett band, ofta i läder, men ävene nylon finns. Detta halsband är oftast bekvämt för hunden att ha på sig. 

En sele sitter runt hundens kropp och inte runt halsen. Detta är rätt bra sätt att gå ut och gå med hunden på.

6 Dec 2021