Träd som står i vägen

När man bor ute på landsbygden, som jag och mina katter gör, så har man i regel en hel del träd runt omkring sig. Man har ofta en särskild relation till de flesta av träden och antingen älskar man dem för att de är vackra ger välkommen skugga eller fyller någon annan funktion; eller så hatar man dem för att de skymmer sikten, utgör hot mot ens hus eller kanske bara är ovanligt fula och malplacerade. Det tar förstås emot att fälla ett välmående träd, det är ju att ha ihjäl en av jordens ståtliga organismer. Men det finns tillfällen då man inte har något val.

Inte så lätt som man kanske tror

För några år sedan bodde jag i ett hus och alldeles intill det stod ett stor, gammalt träd. Trädet var vid god hälsa, men dess rötter skadade konstruktionen på mitt hus och vi var tvungna att fälla det. Det var första gången jag möttes av hur avancerat arbetet med att fälla träd faktiskt är. Det är verkligen inte bara att ta en motorsåg och köra loss med den vid stammens nedre del... 

Eldningsved och kattleksaker

Jag anlitade en specialist såklart, greenwelle.se, som erbjuder proffshjälp med trädfällning i Skåne. Det var ett mäktigt spektakel att bevittna och jag förundrades över hur proffsigt de hanterade arbetet. När de var klara lät jag hugga trädet i bitar för att elda upp nästkommande vinter. Katterna fick givetvis några stammar att klösa loss på också.

16 Feb 2017