En paus från katterna

Det är inte bara katter som tar upp min tid. Jag tycker om att få massage! Jag brukar boka in en massage i Norrköping lite då och då. Massage är en behandling av kroppen för att få den avslappnad och må bra. Massage innebär att massören gnider, knådar och kramar på olika sätt och på olika kroppsdelar. Det är bra för både min kropp och för mitt sinne. Massage som behandlingsform är något som funnits med länge. I Turkiet och andra platser i orienten så utgör massage en del av en badkultur exempelvis hamam som är mycket vanligt i Turkiet. Jag har faktiskt besökt hamam, flera gånger, då jag varit i Turkiet. Fick lära mig där att det ända sedan den ottomanska tiden så var massörerna högt ansedda och många gjorde karriär hos sultanen. Det finns flera hamam även i Sverige idag, där man kan få både massage och bad.

Varianter på massage

Thailand har thaimassage, där din kropp blir avslappnad helt och hållet. Denna variant av massage går ut på att man drar i de olika kroppsdelarna och sedan låter dem slappna av. Jag har inte testat denna variant, ännu. Men jag skulle vilja, både här hemma i Sverige och genom att åka till Thailand.

Klassisk massage är den jag brukar gå på. Den innebär att massören gnider, knådar och kramar musklerna, oftast med olja. Den svenska klassiska massagen skapades av Per-Henrik Ling i början av 1800-talet. Men jag kanske ska söka ut fler massörer, via Timecenter och testa något nytt.

21 Feb 2016