Att välja katt

Det är inte självklart för alla vilken kattras man ska välja. En del har en favorit, men ofta finns det flera raser man gillar.

Fördelen med "bondkatter" som de kallas är att de är väldigt självgående och kan klara sig själva utomhus även längre tider. Det kan t.o.m. vara så att de inte alls trivs med att vara inne och bli ompysslade hela tiden.

Norsk skogskatt däremot är, till skillnad från hur namnet låter kanske, inte alls någon ras som trivs bra med att vara ensam i skogen. De har lång päls och väldigt keliga, men behöver en hel del omvårdnad. Pälsen bör borstas regelbundet och de är inte särskilt duktiga på att hitta mat själva. Ganska lata skulle man nog kunna säga. Och det passar ju bra om man ska ha den inomhus och kela med och har mycket tid att pyssla om den.

Det finns många andra kattraser att välja på, men det är många andra husdjur där valfriheten är större. Bland hundarna finns det en mängd olika raser och skillnaden mellan raserna är också större. Detta då det har avlats så mycket på hundarna och man har fått fram alla möjliga olika raser.

Oavsett vad man väljer för husdjur så gäller det att fundera över om man har tid och möjligheter att ta hand om djuret i den omfattning som krävs.

18 Feb 2017